Poliția Română, avertisment important: noua tentativă de fraudă care te-ar putea costa scump. Șoferii români, primii vizați

de: Alexandru Puiu
21 10. 2021

Un număr semnificativ de români a primit în ultima perioadă un email ce pare să vină de la Poliția Română. În realitatea, este o nouă tentativă de phishing care are toate șansele să te coste scump și ar fi bine să fii cât se poate de atent la sursa respectivelor mesaje.

În ultimele săptămâni, am detaliat un număr record de tentative de fraudare a românilor. Din cauza lipselor de cunoștințe tehnice ale multora dintre noi, foarte mulți conaționali riscă să rămână fără bani în cont. Mai mult decât atât, dacă ajung să-și completeze datele personale unde nu trebuie, s-ar putea să expună multor altor riscuri pe termen lung și, nu în ultimul rând, să-și infecteze computerul sau smartphone-ul cu vreo infecție de tip malware.

Avertismentul de la Poliția Română, la ce să fii atent

Într-o postare făcută pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române, se atrage atenția asupra unei noi tentative de phishing. Aceasta se manifestă printr-un email ce face referire la o contravenție de circulație.

Deși Poliția Română nu a apelat niciodată la astfel de canale de comunicare, după cum se poate vedea în emailul de mai jos, destinatarului i se atrage atenția asupra unei amenzi. Textul mesajului pare unul cât se poate de oficial, iar dacă nu ai verifica expeditorul și nu ai ști modul în care funcționează autoritățile române, ai fi tentat să-l crezi. Ignoră-l.

Poliția Română nu a expediat niciodată emailuri pentru a ți se atrage atenția că ai depășit viteza legală de circulație. În cel mai rău caz, primești o notificare în poștă, dacă nu cumva ai primit un proces verbal în momentul în care ai încălcat legea. Textul notificării de la Poliția Română este cât se poate de clar pe marginea subiectului. ”ATENȚIE Vă rugăm să distribuiți! Acest e-mail nu este emis de #PolițiaRomână! Este doar un nou tip de #înșelăciune! Nu dați curs unor astfel de solicitări și verificați orice foarte bine, înainte de a introduce online datele bancare! #FiiPrecaut #Informare”.

În final, este foarte important să fiți precaut în a crede informațiile primite într-un email, indiferent de la cine pare că a venit. Numele expeditorului poate fi falsificat cu ușurință. Dacă aveți o emoție autentică pe marginea subiectului, mai bine sunați la compania sau autoritatea care pare să fie expeditoarea emailului.